O SVETOJANSKOM KRAJU ...

   Sveta Jana je mikropodručje Jaskanskog prigorja sa sedamnaest slikovitih sela, smještenih sjeverozapadno od Jastrebarskog na padinama Samoborskog gorja  i poznatih po uzgoju vinove loze. Najveće je naselje Gorica Svetojanska, smještena na širokom zelenom grebenu podno Japetića (879 m). Osim škole, u naselju Gorica Svetojanska, nalazi se i crkva sv.Ane sagrađena 1867. godine.

   Na području Svete Jane radilo je preko 35 mlinova. Danas ih je vrlo malo očuvano. Godrijanov mlin na potoku Draga , izgrađen je oko 1890.g., obnovljen i stavljen u funkciju 2007.g.

   Etno udruga Svete Jana, uz mlin je rekonstruirala i Mlinarevu ižu, originalnu mlinarevu kuću u kakvoj je nekada živjela mlinareva obitelj. U etno kutku nalazi se i treći drveni objekt Komora, kuća za mladi bračni par.         Nedaleko etno kutka, uz put prema Japetiću nalazi se utvrda Turen Svetojanski (protuturska utvrda iz 15./16. stoljeća). Turanj se smatra središtem stare hrvatske Podgorske županije.

    Sveta Jana je poznata i po izvorima zdrave i pitke vode. U Celinama se crpi i puni prirodna nisko mineralizirana voda Jana iz otprilike tri tisuće godina starog arteškog vrela s dubine od 800 metara. U selu Toplice nalazi se i  kupalište (bazen) koji se puni izvorskom vodom, a ljeti je pravo osvježenje za veliki broj kupača.

   Sv. Ana je zaštitnica cijelog istoimenog kraja. Njen srpanjski blagdan, popularno "Janinovo", velika je svečanost koja povezuje vjeru, običaje i tradiciju.

   Mnogi putevi kroz svetojanske brežuljke za slučajne namjernike kao i za one koji poznaju kraj, vode na jedno mjesto na rubu japetićkih šuma i svetojanskih vinograda „Šumski dvor“ - mjesto druženja, odmora i okrepe.  „Šumski dvor“ bio je ljetnikovac grofa Erdodya, a danas je poznato izletište otvoreno vikendom.

   Sveta Jana je poznat vinogradrski kraj s prekrasnim brežuljcima, dobrim ljudima i očuvanom kulturnom baštinom.